List otwarty do Pana Premiera Mateusza Morawieckiego w sprawie ograniczeń pandemicznych w branży rozrywkowej i weselnej

Zapraszam do lektury listu otwartego, który przesłałem do Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w Warszawie. Adresatem listu jest Pan Premier Mateusz Morawiecki.

Szanowny Pan Mateusz Morawiecki
Premier Rządu Rzeczpospolitej i Minister Rozwoju i Finansów

Szanowny Panie Premierze,

okres pandemii, który przypadł w chwili Pana urzędowania jest czasem niezwykle trudnym i wymagającym podejmowania szeregu odważnych i niepopularnych decyzji. Niewątpliwie Pański rząd może odnotować wiele sukcesów w związku z walką z pandemią covid-19. Świadczy o tym między innymi zmniejszająca się liczba nowych zakażeń. Cieszę się, że próbujemy wracać do względnej normalności i od połowy lutego zniesione zostaną kolejne ograniczenia. Chciałby jednak zwrócić uwagę na problemy branży rozrywkowej, eventowej i weselnej.

Od kilku lat prowadzę firmę zajmującą się obsługą wydarzeń, eventów oraz wesel. Jestem drobnym przedsiębiorcą, który z dnia na dzień stracił możliwość prowadzenia działalności, podobna sytuacja spotkała setki osób w całym kraju. To DJ-e, zespoły weselne, właściciele restauracji i domów weselnych, weeding planerzy, dekoratorzy i inni. Branża ślubna stoi nad przepaścią ale problem dotyczy nie tylko usługodawców ale przede wszystkim klientów i zleceniodawców. Młodzi ludzie często planują wesele przez kilka miesięcy a nawet lat. Dopracowują każdy szczegół aby ten najważniejszy dzień w ich życiu był pięknym przeżyciem i wspomnieniem. Nagłe wprowadzanie obostrzeń i ograniczeń, które miało miejsce w 2020 roku wprowadzało sporo zamieszania i niepotrzebnych nerwów. Doskonale rozumiem z jak trudnym zadaniem mierzy się Pan oraz rząd, którym kieruje Pan jako Premier Rzeczypospolitej Polskiej. Zwracam się jednak z uprzejmą prośbą o zastanowienie się nad podaniem do wiadomości rzetelnej informacji dotyczącej zniesienia ograniczeń w branży rozrywkowej, szczególnie możliwości organizacji wesel i imprez okolicznościowych.

Niestety nie miałem możliwości skorzystania z tarczy finansowej PFR. Jedynym wsparciem, które było bardzo pomocne dla mojej działalności było trzy miesięczne zwolnienie z opłacenia składek ZUS oraz jednorazowa pożyczka w wysokości 5 000 złotych. Jest to jednak kropla w morzu potrzeb. Zbyt zawiłe przepisy i skomplikowana procedura powodują, że do wielu firm, takich jak moja, wsparcie nie trafia.

Wielokrotnie w wystąpieniach publicznych i w swej działalności deklarował Pan, że dobro obywateli leży Panu na sercu. Być może problem branży weselnej i rozrywkowej wydaje się być błahy w stosunku do innych sytuacji z którymi musi się mierzyć Pański rząd. Chciałbym jednak podkreślić, że zarówno usługodawcy jak i zleceniodawcy poważnie traktowali wytyczne, które zostały nałożone na branże w krótkim czasie funkcjonowania w 2020 roku.

Okres od czerwca do października 2020 roku kiedy dopuszczalna była organizacja imprez okolicznościowych i wesel pokazał, że jesteśmy odpowiedzialni. Odsetek zakażeń na tego typu wydarzeniach nie był duży. W aktualnej sytuacji istnieje bardzo duże ryzyko niewypłacalności oraz bankructw w naszym sektorze.

W imieniu swoim oraz setki osób prowadzących podobną działalność proszę o rozważenie możliwości zniesienia ograniczeń od kwietnia 2021 roku i dopuszczenia możliwości organizacji wesel i imprez okolicznościowych w reżimie sanitarnym.

Z poważaniem,
Paweł Sławiński